Špaldový kváskový chlebík

Máte radi pečivo ale zároveň hľadáte jeho zdravšiu verziu? Tak potom vám môže padnúť tento recept vhod.

Ja a kváskovanie sa poznáme veľmi krátko a je fakt, že viac mi toho nevyšlo ako vyšlo podľa mojich predstáv:) No tento chlebík som si trošku prispôsobila a kupodivu vychádza krásne a navyše skvelo chutí. Potrebujete k nemu kvások „lievito madre“. Dnes je kváskovanie pomerne rozšírené a myslím, že ako ho doteraz nemáte, určite vo svojom okolí nájdete niekoho, kto vás ho poskytne.

SUROVINY:

 

POSTUP:

Večer prikŕmim kvások a nechám na linke. Ráno zmiešam múky s vodou a nechám cca hodinu postáť prikryté fóliou. Po hodine pridám kvások, soľ a zapnem mixér. Po cca 20 minútach je cesto nelepivé a elastické. Na skúšku ho mokrou rukou natiahnem. Nemá sa trhať ale pekne vytvárať akési „okienka“. Nechám v miske, prikryjem fóliou a po pol hodine cesto ponaťahujem do výšky z viacerých strán. Zopakujem to ešte 3x a následne na doske prekladám zo strán do vnútra, zhora a zdola dovnútra. Vytvarujem bochník a vložím do vymasteného a vysypaného pekáča. Prikryjem a nechám do večera niekde v teple kysnúť. Keď je večer bochník krásne vykysnutý, rovno v pekáči dám piecť do vyhriatej rúry približne 50 minút (cca 10min. 230°C, následne 190°C)

IMG_20200922_110443IMG_20200922_183956IMG_20200922_184055