Máte chuť na niečo fajné a zdravé zároveň? Niečo čo chutí deťom aj dospelým súčasne? Niečo čo dodá do tela chýbajúce živiny?
Dám vám tip na maškrtu, ktorú môžete variabilne, podľa fantázie upravovať a prispôsobovať svojim chuťovým pohárikom.
SUROVINY:
- ovocie podľa chuti, u mňa tentokrát jablká, banány
- vláknina – viete o tom, že naša civilizácia trpí chronickým nedostatkom vlákniny v strave? Popritom vláknina zohráva dôležitú úlohu v prevencii a liečbe niektorých civilizačných ochorení (obezita, zápcha, cukrovka, rakovina hrubého čreva, ochorenia tráviaceho, ale napr. aj kardiovaskulárneho systému).
Ja používam túto trojzložkovú a navyše chutnú čokoládovú vlákninu.
POSTUP:
Ovocie rozmixujte a pridajte vlákninu. Pomer a druh ovocia nechám na vašej chuti. Následne natrite v tenkej vrstve na rošty zo sušičky a dajte sušiť pri teplote 42°C cca 15 hodín. Teplota sušenia, ktorá nepresiahne 42°C zachová všetky enzýmy a vitamíny, ktoré sušené ovocie vo veľkej miere ponúka. Kto nemá sušičku, môže kľudne použiť rúru a zmes natrieť na papier na pečenie. Platí ale rovnaká zásada ako pri sušičke. Ak chcete zachovať živiny, zvoľte nižšiu teplotu a dlhší čas. Podľa druhu ovocia, spôsobu sušenia a konzistencie, ktorá vám vyhovuje prídete na ten vhodný čas. Moje hotové pláty sú suché, ale ohybné, aby sa dali krájať. Tu ale taktiež platí, že je na vás aká konzistencia vám bude chutiť viac. Či vláčnejšia, alebo suchšia, lámavá.
Takto pripravené krekry vám vydržia dlho bez ujmy za predpokladu, že ich nezjete 🙂 To je u nás problém, lebo chutia všetkým bez rozdielu veku a pohlavia.
Ja mám túto sušičku a neviem si vynachváliť.
https://susicky-potravin.heureka.sk/excalibur-4526/#
Tak si nechajte chutnať.